Monument Ruski Car: kultni restoran u centru Beograda

Tabela sadržaja

Šta turiste najviše privlači kad dođu u Beograd? Osim dobre atmosfere po kojoj je poznat naš glavni grad, strani i naši turisti na prvo mesto stavljaju obilazak turističkih znamenitosti i uživanje u odličnoj hrani. Zato i ne čudi što je kultni restoran u centru Beograda Monument Ruski car mesto obaveznih poseta svim turistima zbog svog istorijskog značaja, atraktivne lokacije i odlične hrane.

“Beograd nije u Beogradu, jer Beograd, u stvari i nije grad – on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari.”

Obiđite Beograd i njegove znamenitosti

Ne znate odakle da krenete svoj obilazak? Krenite od samog centra, od najpoznatije ulice u Beogradu i pešačke zone – Knez Mihajlove. Beograd treba videti i doživeti a gde ćete bolje osetiti energiju grada nego u samom njegovom centru. Dok šetate ovom ulicom, svratite na kafu i osveženje u restoran Monument Ruski Car – mesto sastanaka, druženja i uživanja. Restoran se nalazi na uglu Knez Mihajlove i Obilićevog venca 29.

“Danas, grad je preplavljen suprotnostima i kulturom: s jedne strane šljunkovit, siv i sirov, a sa druge spokojan, kaldrmast i tih. U isto vreme je mesto za kuliranje, kao i za uzbuđenja.“

Beograd ima mnoge znamenitosti. Obiđite Avalu i avalski toranj, posetite Kalemegdan, Zoo vrt, idite do Ušća.

Kada ogladnite Monument Ruski Car vas čeka sa mnogobrojnim specijalitetima mediteranske i srpske kuhinje. Obavezno probajte naše domaće paste, biftek na žaru i ćevape. Opustite se uz čašu – dve našeg brendiranog vina Monument.

Kolači i poslastice su priča za sebe i još jedan više razlog da nas posetite. Bićete iznenađeni izborom torti, slatkih pita, kremastih kolača, vafla i sladoleda.

Naš dragi gost Dejan nam se rado vraća:

“Ovo je jedno od legendarnih mesta u Beogradu, ovaj restoran je na istoj lokaciji već jako dugo. Ima poseban ambijent i veoma je prijatno ovde se odmoriti od gradske vreve kada je vreme lošije, tako da možete sedeti na terasi. Veliko iskustvo! Rižoto sa pečurkama (raznovrsnost ukusnih svežih pečuraka), kafa i vrh od sira. Preporučujem ovo mesto svim srcem.!”

Ruski Car nekad – mesto okupljanja elite

Restoran Monument Ruski car je deo velelepne zgrade koja je sagrađena između 1922. i 1926. godine. Arhitekti, idejni tvorci projekta, bili su Petar Popović i Dragiša Brašovan. Arhitekta izvođač bio je Milan Sekulić.

Namena zgrade se do danas nije menjala: stanovanje u gornjim spratovima, poslovni prostor u mezaninu i restoran u prizemlju.

Period između dva svetska rata je period ubrzanog razvoja Beograda. Karakterstičan je po razlicitim stilovima gradnje. U međuratnom Beogradu estetika i izgled zgrada i fasada bili su važna tema. Postojala je i nagrada za najlepšu fasadu koja se dodeljivala.

U međuratnom periodu kafana Ruski car imala je izgled otmenog beogradskog lokala. Redovni gosti su bile mnoge poznate ličnosti tog doba kao što su slikar Mihajlo Petrov, pesnik Veljko Petrović i čuveni pisac Branislav Nušić.

“Plan njegovih ulica postaje nešto slično topografskoj karti našeg srca. Taj će nas grad opčiniti šarmom, a nikad nam neće otkriti tajnu šifru te čudne ljubavi, kojoj ne znamo razloga. Ostaćemo zauvek njegovi dobrovoljni zatočenici, koji su između bezbroj gradova remek-dela izabrali baš Beograd da u njemu prožive svoj jedini život koji im je dan.“

Za ljubitelje istorije – ko je bio Ruski Car?

Srbija je oduvek gajila prijateljske veze sa Rusijom. Za srpsku istoriju značajni su ruski carevi Aleksandar II Nikolajevič i njegov potomak Nikolaj Romanov tzv. poslednji ruski car.

Aleksandar II Nikolajevič bio je kum kralja Srbije Aleksandra Obrenovića koga je preko posrednika krstio svojim imenom.

Restoran Monument Ruski Car je dobio ime po poslednjem ruskom caru Nikolaju II Romanovu. Poznati ruski vladar, bio je podrška Srbiji tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Time je ispunio dato obećanje kralju Petru i regentu Aleksandru Karađorđeviću sa kojima je održavao dobre odnose.

Mesto za lepe trenutke uz ukusnu hranu

Duško Radović je rekao da onaj ko je imao sreću da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.

A mi ćemo ovde dodati: upotpunite svoju sreću i dođite u Monument Ruski Car – mesto u samom srcu najlepšeg grada – Beograda!

Tabela sadržaja

Newsletter

Prijavite se na našu mailing listu i dobijajte samo najvažnije vesti direktno u inbox!

Možda će te i ovo zanimati