fbpx

RESTORAN RUSKI CAR

ZNAMENITOSTI BEOGRADA

Položaj na kome je Beograd nastao, i na kome se kroz vekove razvijao, oduvek je njegova prednost, ali i njegov usud. Oko vlasti nad Singidunumom, Alba Graeca-om, Nandorfehervarom, Beogradom, kako se sve kroz istoriju ovaj grad nazivao, koplja su ukrštena bezbroj puta. Brojni narodi trudili su se da osvoje zidine Belog Grada, a u svim tim previranjima grad je do temelja porušen više od 40 puta. Zato Beograd nije uspeo da na raskošnim fasadama sačuva priče o svojoj dugačkoj istoriji. Priča o Beogradu živi na njegovim ulicama, među ljudima koji ovde žive i koji ga posećuju, a naravno i u njegovim kafanama u kojima su ispisane brojne stranice istorijskih udžbenika. Posetite Monument Ruski Car i vratite se kroz vreme uz vrhunske gastronomske užitke.

TRG REPUBLIKE

Knez Mihailo, vladar mlade kneževine Srbije, imao je veliku želju da, po odlasku Turaka iz Beograda, preobrazi svoju prestonicu i donese evropski duh na ulice ove, do tada provincijske varoši. Poverio je zadatak urbanisti Emilijanu Josimoviću, a on je u samo petnaestak godina trasirao ulice i trgove kojima i danas koračamo u centru Beograda. U to vreme, na uglu Knez Mihajlove i Obilićevog venca gradi se i prvobitno zdanje, prethodnik Ruskog Cara, koji i danas, 95 godina kasnije, otvorenih vrata srdačno dočekuje goste, sada u novom, Monument ruhu.

 

U znak zahvalnosti nastradalom, voljenom knezu Mihailu, za vreme čije vladavine je kneževina Srbija konačno oslobođena od viševekovne turske vlasti, grad Beograd rešio je da mu se oduži podizanjem monumentalnog spomenika na tadašnjem Pozorišnom trgu. Posao izrade ove grandiozne konjaničke skulpture poveren je čuvenom italijanskom vajaru Enriku Paciju, a ista je postavljena na svoje mesto 19. 12. 1882. godine. No, otkrivanje spomenika nije prošlo bez kontroverzi. Naime, prema društvenim kodeksima tog doba, bilo je donekle nedolično da se muška osoba u javnosti pojavi gologlava, naročito kada je u pitanju tako uvažena ličnost kao što je knez Mihailo. Enriko Paci napravio je kneza Mihaila bez kape, što je sablaznilo deo javnosti na svečanom otkrivanju spomenika. Ipak, bura se ubrzo stišala, a spomenik knezu i danas ponosno stoji na Trgu republike, u blizini našeg i vašeg Ruskog Cara.

KALEMEGDAN

Beograd, kao grad fascinantne i nadasve burne istorije, priču o svojoj prošlosti nije mogao da sačuva na fasadama velelepnih građevina koje su krasile njegove ulice. Ipak, jedno mesto u gradu krije priče o više od dvadeset vekova našeg grada. Reč je, naravno, o parku Kalemegdan i Beogradskoj tvrđavi. Ako se dobro zagledamo, na ovom prostoru naći ćemo tragove rimske, vizantijske, bugarske, ugarske, osmanske, austrijske i, naravno, srpske prošlosti. Skoro da možemo da oživimo priče o susretima nebrojenih naroda, kultura, religija, civilizacija. Priče o turbulentnoj prošlosti grada na večitoj granici. Zato, pođite ka Kalemegdanu, upoznajte svoj grad kako biste ga još više zavoleli…a onda pravac na osveženje u naš i vaš Monument Ruski Car.

TERAZIJE

Kada pođete u svoj omiljeni restoran, Monument Ruski Car, velika je verovatnoća da će vas put voditi preko trga Terazije. Terazije su jedan od najprometnijih, centralnih gradskih trgova i srce grada već vekovima. A znate li zašto Terazije nose baš taj naziv? Naime, još od vremena vladavine Rimskog Carstva na ovim prostorima, Beogradska tvrđava snabdevala se vodom sa mokroluških izvora, deset kilometara dugačkim akvaduktom koji su Rimljani izgradili u I veku. Na tačno određenim razmacima na trasi vodovoda bili su izgrađene kule na koje je vodovodnim cevima izvođena voda, kako bi dobila skok za svoj dalji tok. U vreme dolaska Osmanlija, 1521. godine, ovaj vodovod je i dalje bio u funkciji, a Osmanlije su ove kule nazivali „terazijama za vodu“. Jedna od kula nalazila se baš na mestu današnje Terazijske česme, pa se po njoj čitav ovaj kraj nazvao Terazije. Za razvoj trga na ovom mestu najviše je zaslužan Miloš Obrenović, koji je naložio srpskim zanatlijama i trgovcima da svoje dućane izmeste iz varoši u šancu i sagrade ih upravo na mestu današnjeg trga Terazije. A u čast Miloševog ponovnog dolaska na vlast, 1860. godine, na mestu nekadašnje kule podignuta je Terazijska česma, koja nosi i inicijale kneza Miloša Obrenovića.

Call Now Button